start head_var_02.png, 43kB
ul. Szpitalna 13   33-100 Tarnów
tel. (14) 63-10-100,  fax (14) 62-13-637
e-mail: administracja@ssz.tar.pl

STREFA PACJENTA - ŻYWIENIE W SZPITALU

Prawidłowe odżywianie jest bardzo ważnym elementem procesu zdrowienia, dlatego u każdego pacjenta przebywającego w oddziale lekarz zleca odpowiednia dietę – stosowną do wieku i stanu zdrowia.

Pacjenci otrzymują trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Spożywanie posiłków odbywa się w salach chorych. Pacjentom, którzy z różnych względów wymagają pomocy w spożywaniu posiłków asystują dietetyczki lub pielęgniarki. Udział w karmieniu chorego mogą brać również bliscy pacjenta.

Przynoszenie posiłków domowych nie jest zakazane. Jednak ich wprowadzanie do diety szpitalnej może stać się przyczyną wielu nieprzyjemnych następstw. Dlatego w tej sprawie prosimy o skonsultowanie się z dietetyczką oddziału lub pielęgniarką dyżurną.

Na każdym oddziale istnieje możliwość podgrzania posiłków w kuchence mikrofalowej oraz skorzystania z czajnika i lodówki. W lodówce oddziałowej można przechowywać produkty szczelnie zamknięte z ważnym terminem przydatności do spożycia (np. jogurty, soki itp.), zapakowane owoce (w całości), wędliny, podroby i sery hermetycznie zapakowane z ważnym terminem przydatności do spożycia.

W/w produkty żywnościowe powinny być podpisane przez pacjenta (imię, nazwisko oraz data włożenia do lodówki). W lodówkach nie można przechowywać produktów łatwo psujących się: gotowanych – przynoszonych z domu (np. zupy, pierogi, kompoty itp.), produktów otwartych np. jogurtów, serków, obranych owoców.

Specjalistyczny Szpital im. E. Szczeklika w Tarnowie - Wszelkie Prawa Zastrzeżone © 2014 - 2017