Pracownia Testów Wodorowych przewodu pokarmowego
| Rejestracja: | 14 63 10 310 |
Lokalizacja:
Pracownia mieści się w budynku I.
Zasady przygotowania do testów wodorowo-metanowych
Test wodorowo-metanowy to test oddechowy, który pozwala zdiagnozować przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego po obciążeniu pacjenta substratem (laktozą, laktulozą, fruktozą).
Badanie jest proste oraz niebolesne. Polega na pobraniu kilku próbek wydychanego przez pacjenta powietrza przez okres 2-3godz.
W celu prawidłowego wykonania badania pacjent wymaga odpowiedniego przygotowania tj.:
- przed wykonaniem badania nie można być leczonym antybiotykiem, sulfonamidem (Biseptol, Metronidazol) przez minimum 2 tygodnie
- test nie powinien być wykonany wcześniej niż po 2 tygodniach od ostrej biegunki, kolonoskopii, wlewu kontrastowego
- leki przeczyszczające oraz laktuloza powinny być odstawione 3 dni przed testem.
Osoba zgłaszające się na badanie musi być zdrowa w dniu badania, bez żadnych cech infekcji!
Jeżeli pacjent wymaga leczenia antybiotykiem lub wystąpiły inne przeciwwskazania prosimy
o powiadomienie telefoniczne i ustalenie nowego terminu badania (tel. 14 63 10 310)
Dzień przed testem można spożywać:
- Gotowane lub pieczone mięso z kurczaka, indyka, ryby, jajka, wędliny, sery, jogurty.
- Białe pieczywo, gotowany biały ryż.
- Rosół wołowy lub drobiowy.
DIETA LEKKOSTRAWNA. Bez czekolady!
Dzień przed testem należy unikać produktów:
- pełnoziarnistych (makarony, płatki śniadaniowe, pieczywo razowe)
- soków owocowych, musów jabłkowych, brzoskwini, moreli, melonów, arbuzów, bananów, owoców z puszki, winogrona, suszonych i kandyzowanych owoców, gumy do żucia
- soków warzywnych, produktów wzdymających (kalafior, brukselka, brokuły, cebula, kapusta, por, groch, fasola, ziarna kukurydzy)
W dniu badania:
- nie należy stosować pasty do zębów, zęby należy umyć samą wodą, przepłukać kilka razy usta wodą
- pacjent zgłasza się na czczo (12 godzin bez jedzenia przed testem) można pić wodę niegazowaną.
- podczas wykonywania testu pacjent nie je i nie pije