Żywienie w szpitalu
Prawidłowe odżywianie jest bardzo ważnym elementem procesu zdrowienia, dlatego u każdego pacjenta przebywającego w oddziale lekarz zleca odpowiednia dietę – stosowną do wieku i stanu zdrowia.
Kwestie organizacyjne
- Przychodząc do szpitala każdy pacjent powinien zaopatrzyć się w sztućce oraz kubek.
- Pacjenci otrzymują trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację. Spożywanie posiłków odbywa się w salach chorych.
- Pacjentom, którzy z różnych względów wymagają pomocy w spożywaniu posiłków asystują dietetyczki lub pielęgniarki. Udział w karmieniu chorego mogą brać również bliscy pacjenta.
Posiłki domowe
Przynoszenie posiłków domowych nie jest zakazane, jednak ich wprowadzanie do diety szpitalnej może stać się przyczyną wielu nieprzyjemnych następstw. Dlatego w tej sprawie prosimy zawsze skonsultować się z dietetyczką lub pielęgniarką dyżurną.
Korzystanie ze sprzętu AGD
- Na każdym oddziale istnieje możliwość podgrzania posiłków w kuchence mikrofalowej oraz skorzystania z czajnika i lodówki.
- Przynoszone produkty powinny być przechowywane w lodówce dla pacjentów znajdującej się na każdym oddziale z przestrzeganiem poniższych zasad:
- W lodówce oddziałowej można przechowywać produkty szczelnie zamknięte z ważnym terminem przydatności do spożycia (np. jogurty, soki itp.), zapakowane owoce (w całości), wędliny, podroby i sery hermetycznie zapakowane z ważnym terminem przydatności do spożycia.
- Produkty żywnościowe powinny być podpisane przez pacjenta (imię, nazwisko oraz data włożenia do lodówki).
Dietoterapia
U chorych niewymagających żywienia dietetycznego stosowana jest dieta normalna. Z kolej pacjentom wymagającym diety leczniczej, lekarz zleca diety specjalistyczne, uzależnione od stanu zdrowia i charakteru planowanych zabiegów medycznych.
Wykaz dostępnych diet:
- dieta wątrobowa,
- dieta cukrzycowa,
- dieta miksowana,
- dieta kleikowa,
- dieta bezglutenowa,
- dieta zapierająca,
- dieta ścisła.
Istnieje także możliwość indywidualnej modyfikacji diet na podstawie zaleceń lekarza. Wykaz przykładowych modyfikacji:
- dieta wykluczająca konkretne alergeny,
- dieta bezmleczna,
- dieta bezglutenowa,
- dieta bezmięsna,
- dieta cukrzycowa,
- dieta rozdrobniona,
- posiłek nocny.
Pacjent może poprosić także o wydanie połowy porcji.